Skip to content

My Blog

Just another WordPress.com site

Okres przedświąteczny spowodował u mnie wzmożoną chęć pieczenia z dodatkiem drożdży. Wczoraj była babka a dziś – takie oto bułki z nadzieniem budyniowym. Za samym budyniem może bardzo nie przepadam ale w postaci nadzienia do drożdżówek komponuje się doskonale i tak też doskonale smakuje. Drożdżowa baza może posłużyć również do bułeczek nadziewanych serem czy powidłami jednak wtedy polecam zwiększyć nieco ilość cukru – tutaj z powodu nadzienia budyniowego bardzo słodkie ciasto spowodowałoby dość mdły i za słodki smak. A tak – komponuje się wyśmienicie :)
Składniki na 6 dużych bułek
lub 12 malutkich:

-300 g mąki
-1 łyżka cukru
-skórka otarta z jednej cytryny
-3/4 szklanki letniego mleka
-22 g drożdży
-2 żółtka
-2 duże łyżki miękkiej margaryny
lub masła

-1 opakowanie budyniu
waniliowego 
-3 łyżki cukru
-1 niepełna szklanka mleka
-1 niepełna szklanka śmietanki 
kremowej ( 30% lub 36%)
***
Przygotowujemy ciasto drożdżowe : Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, z 1/4 z podanej ilości letniego mleka. Posypujemy z wierzchu odrobiną mąki aby utworzyła się lekka “skorupka”. Przykrywamy garnek ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby zaczyn trochę podrósł.
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło bądź margarynę, otartą skórkę i resztę mleka. Gdy rozczyn urośnie wystarczająco, dodajemy go do przygotowanej mąki z dodatkami i wyrabiamy elastyczne ciasto ( ew podsypując odrobiną mąki ). Formujemy kulę ciasta, wkładamy do miski i przykrywamy ponownie ściereczką czekając aby podwoiło swoją objętość.
W między czasie przygotowujemy nadzienie z budyniu – Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, odlewając jakieś 1/4 kubeczka które mieszamy z proszkiem budyniowym do jego całkowitego rozpuszczenia. Resztę mleka ze śmietanką i cukrem podgrzewamy i gdy zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę budyniu. Szybko mieszamy do zgęstnienia i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto wystarczająco urośnie formujemy bułeczki ( duże lub malutkie) i zostawiamy do wyrośnięcia na blasze . Gdy urosną sporo , najlepiej łyżką tworzymy dołeczki w których umieścimy budyniowe nadzienie. Gotowe, już napełnione budyniem wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 210 stopni ) na około 20 -30 minut.
About these ads

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: